4 aprilie 2008

Post-NATO: despre civilizaţie (şi progres)

Mă uit de ceva timp din ce în ce mai puţin la televizor, astfel că nu am văzut decât câteva crâmpeie de imagini legate de summit-ul NATO de la Bucureşti. Am reţinut însă trei lucruri interesante:

1. Discursul de mulţumire al lui Sali Berisha, primul ministru albanez, care mai avea puţin şi izbucnea în lacrimi fericit că ţara sa, un colţ amărât de lume, a fost recunoscută ca parte a unei lumi civilizate (practic pentru prima oară de când squiperii i-au învins pe albani, unificând ţara!).

2. Intoleranţa grecească, argumentată demagogic de o tanti pe la 45 de ani, care cred că era ministru de externe… Grecia se plasează oarecum pe linia Serbiei, nu departe de Rusia sau de dificultatea cu care acceptă unii maghiari că există ţări precum Slovacia sau Croaţia. Din acest punct de vedere, mai ales legat de utilizarea numelui de Moldova dar şi de recunoaşterea existenţei vecinilor noştri răsăriteni de aceeaşi limbă, România este o ţară net mai civilizată. Perspectiva este rară aşa că merită consemnată.

3. Incapacitatea preşedintelui rus de a răspunde în altă limbă decât cea a imperiului decandent pe care îl conduce, la urarea cu care l-a întâmpinat Preşedintele României (majusculele nu sunt folosite întâmplător!) la sosirea la dineul oficial de joi seară: „Welcome to Bucharest, mister President!”. Din nou, România a arătat prin Traian Băsescu că poate fi o ţară civilizată în comparaţie cu altele…

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...