15 ianuarie 2009

Berlin: Pergamonmuseum

Ce conţine muzeul? Păi doar Poarta Iştar, prin care se intra în Babilon, poarta de intrare în Piaţa din Milet şi Altarul lui Zeus, în fapt un templu enorm adus din oraşul antic Pergamum, localizat ca şi Miletul în Asia Mică. Se mai adaugă câte o colecţie ocazională: noi am prins una închiată lui Dionissos, alcătuită din sute de statui, mozaicuri şi alte obiecte antice greceşti şi romane originare din Grecia sau din Asia Mică.

Nu, nu e vorba de copii, reproduceri sau machete. E vorba de ORIGINALE, „achiziţionate” de nemţi de la turci, pe la 1870. (Evident se naşte întrebarea de ce le-au vândut turcii aşa de uşor, dincolo de faptul că nu prea aveau ei chef să aibă urme de civilizaţie grecească pe teritoriul pe care şi-l disputau cu renăscutul stat elen. Apoi se pune şi întrebarea dacă nemţi chiar le-or fi cumpărat pe toate).

Din Altarul lui Zeus lipsesc unele bucăţi: ruşii le-au împrumutat după 1944 şi le-au „restituit” doar parţial după 1990, o parte din componente fiind deteriorate datorită depozitării neglijente de la Leningrad.

Altarul lui Zeus impresionează prin maiestuozitate, poarta de intrare în Babilon prin neaştepatatele pentru mine) faianţe şi mozaicuri albastre, iar piaţa din Milet prin simplitatea şi frumuseţea formelor unei construcţii pe trei niveluri extrem de interesante. Mi-au plăcut şi multe alte lucruri de acolo, din care îmi vin în minte sculpturile de pe sarcofagele romane (sau mai degrabă să le zic sicrie de marmură?).

A, şi dacă mai vreţi chestii de genul acesta, mergeţi şi la Altes Museum ca să vedeţi, în completare, rămăşite ale civilizaţiei egiptene, de la obiecte de cult, sarcofage şi mumii, la pergamente, mozaicuri, statuete, bucăţi de perete cu hieroglife şi capul lui Nefertiti (evident, original şi mumificat!). Mă întreb de ce nu or fi cumpărat şi o piramidă cu totul??

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...