Uite ce scrie in Jurnalul National de sambata:
[...] Privit din punct de vedere strict topografic, situl arheologic Străuleşti-Măicăneşti poate fi identificat pe harta Bucureştilor în "Caroul Cadastral 3-2NM". Pentru nespecialişti, este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 15.000 de metri pătraţi, cuprinsă între Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti şi malul nordic al Lacului Griviţa. [...] Specialist în istoria medievală, conf. univ. dr. Panait I. Panait [...]: "Vestigiile de acolo sunt extrem de valoroase şi acoperă aproape două milenii de istorie, de la daco-romanii secolului al III-lea de după Christos până la satul medieval Măicăneşti din secolele XV-XVl"Adica: un teritoriu destul de vast (incap 2 blocuri acolo?), care abia asteapta sa fie populat cu locuinte, case, birouri sau ce s-o mai putea construi. Asa am aflat despre locul cu pricina, din ziar. Un scurt search pe google a mai scos la iveala un articol oarecum similar aparut in Ziua in martie 2006 si o referire pe site-ul cIMeC (Institutul de Memorie Culturala).
Acum hai sa vedem si interpretarea "alternativa" la gluma sinistra cu constructia de blocuri in zona:
1. De cate ori am de gazduit straini in Bucuresti intru in panica la gandul ca ma vor intreba ce e de vazut aici.
2. Imi pot imagina un circuit intr-un perimetru restrans, sa zicem de 15000 metri patrati, in care sa vada niste ruine (fundatie de casa) din secolul II, apoi niste urme de locuinte bastoinase in care au dormit niste vizitatori gepizi si mai apoi niste artefacte de prin secolul 14. La sfarsit, un mini-muzeu intr-o cladire aflata pe malul lacului din apropiere si o bere sau chiar un pranz intr-un restaurant-vaporas pe lac. Suveniruri tip kitsch cumparate de japonezi de la taraba rustica din apropiere pot completa peisajul. Iese cam la 20-30 de Euro heltuiti pe cap de turist??
3. Primaria are in grija acest loc si sigur are si o directie care are in grija astfel de locuri.
4. Facultatile de Istorie din oras au din plin studenti care isi pot face mana ca voluntari in astfel de situri. Probabil ca pot fi atrasi si studenti si profesori - sa zicem - americani, dornici sa petreaca vara intr-o tara exotica si sa isi faca si ei mana in astfel de site-uri (deja extind discutia in plan mai larg si pasez mortu' si in gradina arheologilor romani, care par ca nu prea se omoara sa sape, sa atraga fonduri, sa faca din meseria lor una atractiva pentru mult mai multi studenti, si cum mai multi studenti inseamna mai multi bani ...).
5. Pun pariu ca ar fi macar 10.000 (zece mii) de localnici (bucuresteni prin origine sau de imprumut, ca mine) care ar vrea sa vada macar o data locul cu pricina, fie el si deschis publicului doar partial (se incheie explorarea unei zone, se deschide turistilor, arheologii pot lucra in rest, apoi se poate reveni la zona initiala etc. Alternativ, faci un soi de podium inalt, cu podeaua din sticla, ia turistii se plimba pe deasupra si vad ce e pe dedesubt, inclusiv pe vasnicii arheologi lucrand).
Or fi impedimente mari ca sa faci chestii de genul asta? Nu or fi eficiente economic? O avea cineva interesul sa nu avem habar despre ce este pe acolo sau lipsa de popularizare este: (a) doar o chestie de moment; (b) de fapt nu e asa, toata lumea stie de site-ul ala, doar eu si inca cativa pe care i-am intrebat suntem ignoranti.
Sau o avea legatura cu post-ul anterior?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu