4 decembrie 2007

Darwin, Darwin, pui de curcă, americani-i încurcă ...

Courtesy Mirel/Turambar, am dat peste nişte date comparative privind încrederea în ştiinţă. De astă dată e vorba despre măsura în care diferite naţiuni consideră paradigma evoluţionistă drept o explicaţie corectă.

Sunt luate în calcul doar ţări europene, plus SUA şi Japonia.

Dintre toate ţările, doar americanii şi turcii prezintă majorităţi care se îndoiesc că ne-am trage din maimuţă. (poziţia lor este în deplină concordanţă cu alte date care le indică tradiţionalismul, aşa cum am explicat şi aici).

România se numără prin ţările europene care au un nivel mai mic de acceptare a evoluţionismului (însă majoritatea populaţiei acceptă teoria respectivă), nediferind semnificativ* de toate ţările din grafic cuprinse între Slovacia şi Letonia, inclusiv.

* Faptul că nu diferă semnificativ, în sens statistic, înseamnă următorul lucru: [În loc să pui întrebarea unui eşantion, ar fi putut fi investigată toată populaţia ţărilor respective (eşantioanele nu fac altceva decât să simuleze, în mic, modul în care răspund grupuri largi de oameni).] Există o probabilitate extrem de ridicată ca în cazul investigăii întregii populaţii, rezultatele pentru ţările în cauză (Slovacia, Polonia, Austria, Croaţia, România, Grecia, Bulgaria, Lituania, Letonia) să fi fost identice.

** Datele pentru Luxembourg, Islanda şi - mai ales - Malta, trebuie citite cu mare precauţie, dată fiind dimensiunea redusă a eşantioanelor din ţările respective.

3 comentarii:

Turambar spunea...

Pentru mine cel mai semnificativ este felul in care tarile scandinave consistently make it to the top.

Alta viata, alta intzelepciune. Mama lor de depresivi luminatzi la sinapse... :(

Haricleea spunea...

"România se numără prin ţările europene care au un nivel mai mic de acceptare a evoluţionismului (însă majoritatea populaţiei acceptă teoria respectivă"
un pic mai explicit, va rog! adica Ro, in ciuda faptului ca majoritatea populatiei accepta teoria evolutionismului, ea se numara totusi printre tarile care au un nivel mai mic de acceptare a acestei teorii? ce inseamna majoritate in cazul asta? cat la %?
iertati-mi ignoranta si, daca se poate, desenati-mi mai bine!
haricleea

Bogdan spunea...

Pai asa cum se vede in grafic, ceva mai mult de jumatate dintre romanii din esantion au zis "True" cand si-au dat cu parerea despre afirmatia "Human beings, as we know them, developed from earlier species of animals." Restul au zis fie "False", fie "Not Sure", respingand cu alte cuvinte evolutionismul. Cum o majoritate absoluta cuprinde mai mult de jumatate dintre cei la care se face referire => majoritatea romanilor accepta teoria respectiva.

Pe de alta parte, daca ne uitam la restul tarilor din grafic, majoritatea celor europene sunt plasate deasupra Romaniei => România se numără prin ţările europene care au un nivel mai mic de acceptare a evoluţionismului... (i.e. mai mic decat celelalte tari, referentialul fiind de altfel precizat in fraza cu pricina).

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...