22 iulie 2007

Aparatele de memorat umane - poveste despre stupiditate

Am văzut ieri o reluare după unul dintre episoadele sezonului 1 din "Te crezi mai destept?". Conceptul e simplu: emisiune concurs, concurentul alege domenii, care de asta data sunt materii din primele 5 clase de scoala. Moderator Iantu, in nota obisnuita, insa cu prea multe pauze de 10-20 de secunde in care nimeni nu zice nimic, nu se intampla nimic etc.

Ideea este misto: sa vezi in ce masura cei din generatiile mature (de fapt selectia cred ca i-a tintit pe cei intre 30 si 45 de ani) se descurca la intrebari de clasa a III-a.

Intrebarile banuiesc ca sunt formulate de invatatori/profi care predau la clasele respective si sunt deschise (nu exista variante de raspuns din care sa alegi).

Exemple:
Lb.franceza: "Care este cel mai mare numar de doua cifre in limba franceza?" [raspunsul corect era 99 - quatre vingt dix-neuf; cum insa intrebarea incepea cu "care este..." si nu cu "cum se spune in franceza la ...." pe mine ma aruncase pe o pista falsa, si ziceam soixante neuf, de la 70 incolo toate fiind compuse din mai mult de doua cifre in radicalul lor... :) ]

Geografie (clasa a IV-a): "Cand este atestat documentar Bucuresti-ul?" (se cerea anul exact, nu epoca, asa cum m-as fi asteptat. In plus: de ce ar trebui sa invete elevii anul exact al atestarii Bucuresti-ului? Il invata si pe cel al Sibiului, Caracalului, Timisoarei, Bistritei, Bacaului etc.????)

Cultura civica (clasa a IV-a): "Cand a fost adoptata declaratia drepturilor copilului de catre ONU?" (evident ca se cerea tot anul, nu epoca...)


Data fiind premiza pe care o am (invatatori si profesori fac intrebarile), ma intreb pana cand sistemul educational romanesc va mai produce "aparate de memorat"??????? Oare cand vom observa ca s-au inventat calculatoarele si vom pune accentul nu pe memorare, ci pe cum sa le folosim?


2 comentarii:

Magda spunea...

Cam acelasi lucru m-a intrigat si pe mine la emisiune. Ai dreptate, toate intrebarile sunt reproductive. Apoi, intr-o perioada in care generatiile par sa se inteleaga din ce in ce mai putin, doar o emisiune care sa popularizeze ideea de competetie ne mai lipsea...

Bogdan spunea...

Eu zic ca o competitie moderata, unde cel ce pierde nu este neaparat hulit, este benefica...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...