Ziaristul de pe gard

Dacă tot am dat drumul la "numele de pe gard", hai să continui cu graffiti-ul virtual:


Stimabila ziaristă Alexandra-Livia Dordea publică în Evenimentul Zilei o serie de articole despre comunităţi de ţigani. Opera respectivă poate fi regăsită, spre exemplu, aici şi aici. Articolele par a fi realizate prin metoda copy-paste, utilizând ca sursă de inspiraţie o carte semnată de un grup de colegi de ai mei. (Chiar dacă nu o fi doar copy-paste, ci o rafinare sofisticată a celor publicate în carte, faptul că sursa nu este citată în ediţia online a ziarului, reprezintă tot asumarea drepturilor asupra lucrării altuia.)

Primul articol aminteşte cartea şi finanţatorul, dar ignoră faptul că există un autor al textului pe care ziarista îl foloseşte pentru a-şi concepe articolul. Al doilea articol nu se mai sinchiseşte nici de carte, nici de finanţator, cât despre autorul studiului...

Mă întreb în ce mpăsură stimabila jurnalistă a auzit de copy right, de morală şi unde a susţinut examenul de bacalaureat.

Mă întreb de asemenea dacă în ediţia tipărită a Ev.Z. este amintită sursa.


Până una alta, hai să băgăm graffitti la greu pe gardul cu numele...


Later Edit: În urma protestului OSF, Ev.Z. a adăugat pe site, la finalul articolelor incriminate câteva cuvinte în care precizează numele autorului real al textului :)

Comentarii

oceania a spus…
deci, pana la urma, doar trasi de ureche au devenit subit corecti si au pus numele autorului. asta cu nespecificarea sursei e o meteahna a presei in general.
Anonim a spus…
Incredibil! Pana sa citesc articolul tau am crezut ca e vorba doar de o omisiune, reparata azi prin mentionarea numelui autorului. Insa, se pare ca fata si-a luat laptopul la mare, desi oficial nu e in concediu :) EVZ, se aude??

Postări populare de pe acest blog

Dragă cititorule (virgulă)

Vin alegerile locale: CORBEANCA 2020

Bullying