11 octombrie 2007

Capacitatea de a comunica

Am scris mai demult, despre faptul că românii, intrând rar în relaţie cu alţi indivizi, nu ştiu să comunice şi ofeream între altele argumentul mesajelor primite pe adresa ICCV: lipsite de formula de introducere, adesea formulând cereri din care nu se înţelege obiectivul, de multe ori fără să poţi pricepe cum se numeşte expeditorul.

Primesc acum un mesaj care mă întreabă dacă am mai făcut campanii pe blog şi îmi solicită să ofer un preţ. Mesajul este semnat, are formulă de introducere etc., ceea ce reprezintă oricum un progres :). Expeditorul spune că ar avea adresa mea de la o persoană pe care, după nume, nu cred că o cunosc. Cum adresa mea de e-mail este cât se poate de publică, mesajul ia deja un punct în minus.

Expeditorul mi se adresează la „per tu”, ceea ce nu mă deranjează în mod normal, însă nu şi atunci când de fapt acest „per tu” sună a o luare de sus, şi când este inclus în deschiderea unei comunicări care ar avea scopul să deschidă o relaţie de afaceri :))). Încă un punct în minus.

Persoana de la care mi se spune că ar fi oferit adresa mea de e-mail, este indicată şi printr-o adresă de blog. Mă întreb dacă nu cumva este de fapt vorba de un soi de mesaj gen „moştenitorul-nigerian-care-are-nevoie-de-un-cont-în-care-să-transfere-o-sumă-mare-de-bani-din-care-îmi-va-da-şi-mie-un-comision”. Încă un punct în minus. Sau poate un indiciu că scopul comunicării era altul?

Expeditorul, în cazul în care intenţiile sale sunt reale, îmi zice că este interesat ca să contribui la făcut „campanii pe blog”, fără a preciza măcar vag conţinutul, durata, condiţii etc. Mai multe puncte în minus.

Indiferent de scopul mesajului, lucrurile sunt clare: expeditorul (spammer, „nigerian”, sau persoană bine intenţionată) nu are habar cum să comunice decent.

PS. Pentru orice eventualitate, precizez că nu sunt dispus să fac campanii pe net pentru nimeni, exceptând eventualitatea că primesc minim 300.000 Euro pentru asta, caz în care mai mă gândesc la propunerea respectivă …

2 comentarii:

Anonim spunea...

sunt curios cum ai ajuns la suma de 300 de mii de euro ca prag

Bogdan spunea...

Pai ti-am zis ca vreau (pe termen nedefinit, inca) sa imi fac o casa si m-am gandit ca 300.000 de Euro ar fi un bun inceput ... :)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...