6 octombrie 2007

Leapşa: de-a administraţia publică

Preiau de la Cristi o leapşă iniţiată pe aici, dacă i-am nimerit bine sursa, o leapşă despre ce ar fi de făcut ca să îmbunătăţeşti activitatea administraţiei locale.

Tentaţia iniţială a fost să spun că nimic, evoluţia curentă fiind clar către bine. Administraţia locală este mai uşor de controlat decât cea centrală, oamenii văd imediat ce se face şi cum se face şi chiar dacă sunt încă numeroase probleme, evoluţia este mai mult decât pozitivă. Excepţia majoră este Bucureşti-ul, strâmb împărţit în sectoare lipsite de identitate şi conţinut, dar şi aproape complet netransparent, atât la nivel de Primărie Generală, cât şi de Primării de Sector. Cauza rezidă în primul rând tocmai în diviziunea incertă a responsabilităţilor între sectoare şi Primării, în lipsa sentimentelor de apartenenţă dezvoltate de cetăţeni fată de propria Primărie.

Ce aş face? Iacătă:

  1. Aş da mai multă putere Administraţiei Locale, inclusiv în colectarea resurselor, în detrimentul Administraţiei Centrale.

  1. renunţa la centralism (este în strânsă legătură şi cu punctul anterior). Efectul ar fi diminuarea distorsiunilor inter-regionale importante în dezvoltare, dar şi asumarea identităţilor locale, în principal în Bucureşti – unde oamenii continuă să confunde administraţia locală cu statul şi zic despre orice altă localitate românească că ar fi „o comună”, lipsită de importanţă :(

  1. stimula discuţia despre diferenţa dintre Stat şi Primărie. Cele două sunt instanţe diferite nu doar ca etichetă, dar şi funcţional şi ca mod de relaţionare cu societatea, deşi în ultima vreme, am continuat să aflu de la indivizi cu pretenţii intelectuale că nu ar fi aşa …

  1. În Bucureşti: aş desfiinţa sectoarele, eliminând tradiţia năroadă pe care o perpetuează de pe vremea „petelor” interbelice”. Le-aş înlocui cu unităţi administrative mai mici şi mai omogene, precum în Budapesta sau în Bruxelles. Am putea avea „sectorul” sau „comuna” Giuleşti, Cotroceni, Ghencea, Drumul Taberei, Moşilor, Colentina, Militari, Titan, Pantelimon, Sălăjan, Dămăroaia, Crângaşi etc., fiecare cu identitate proprie, cu probleme mai uşor de gestionat etc. În acest caz aş acorda Primăriei Generale mai multe atribuţii, menţinând însă tot aparatul de furnizare a bunăstării (asistenţă socială, şomaj, ajutoare etc.) la nivelul noilor sectoare. Tot acolo s-ar afla spaţiile dintre blocuri, parcurile, curăţenia, dar străzile şi planurile urbanistice le-aş plasa la primăria generală. Ca alternativă, aş putea accepta actualele sectoare, însă cu consilieri aleşi în circumscripţii precum „comunele” propuse mai sus. Iarăşi însă, aş muta din atribuţiile sectoarelor către Primăria Generală (nu e o centralizare, ci o opţiune pragmatică: e vorba de un singur oraş, aşa că e stupid să împarţi planificarea urbană în bucăţele!).

Gata, mă opresc aici. Pasez leapşa lui Claudiu şi lui Adrian, îl aştept pe Mirel la replică (l-a stimulat deja Cristi), iar pe Magda o rog să zică ce ar putea face Administraţia Locală în plus pentru educaţie.

2 comentarii:

Turambar spunea...

Sorry, kind a busy lately. Incerc sa preiau shtafeta. Comments, for the moment.

Cred ca totul se reduce la bani. Cu cat ii dai mai multa putere de gestionare unitatii locale, cu atat se poate evalua mai bine performanta administrativa, iar alesii nu se mai pot ascunde dupa tufishul (sorry, Claudiu, couldn't help it :) ) scuzei ca nu ne-au dat bani de la Consiliul Judetean, Prefectura, sau de unde D-zeu mai iau ei banii.

Pe de alta parte, in Bucuresti sunt anumite competente si proiecte strategice (de ex. aprovizionarea cu utilitati: gaz, energie, apa; fluidizarea trafic care nu are cum sa ocoloeasca bulevardele ce strabat multe sectoare; aparare civila etc) ce nu pot fi luate de sub administrarea unei entitati unice, globale. Hence nevoia unei Primarii Generale.

pe de alta parte, sa spargem acum sectoarele ar fi un prilej de noua bulibasheala administrativa. Itzi intzeleg argumentul, insa parca nu ar fi timpul. Gandeste-te ca un sector are populatie aprox. cat un oras mare (300 mii locuitori, cat Clujul sau Constanta, for instance). O aglomerare de acest nivel de populatie este administrabila unitar, dupa cum sunt suficiente exemple. De-abia au inceput sa mearga lucrurile (ceva) mai bine (sunt mai multi bani, s-a acumulat expertiza de gestionare a proiectelor, exista o continuitate) incat ar fi pacat sa scurmam din nou in musuroi.

Poate peste 10 ani, sa facem burroughs de la Dunare pana la tine acasa, la Ploiesti, in the big metropolitan sprawl. Sau pana la mine acasa, la Telega. Cand or termina neispravitzii autostrada sa moara pisica daca nu ma mut la Telega. Imi trag Internet broadband, imi cresc frasinii si platanul si ma uit cum bate vantul. Pe bani, bineintzeles... :)

Salutari Malinei :)

Bogdan spunea...

Mai bine metropolis de la Ploiesti la Telega, nu catre sud :p

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...