3 octombrie 2007

Democraţie?

Un argument invocat în defavoarea guvernului minoritar al României: „nu este posibil ca o minoritate să dicteze majorităţii, aşa că guvernul nu reuşeşte să îşi treacă prin Parlament ordonanţele. Prin urmare nu putem vorbi de democraţie, mai ales că grupul de la puere nu reprezintă o majoritate”.

Hai să vedem la ce servesc Parlamentele, de ce au fost ele înfiinţate: în esenţa, acolo diferitele grupuri din societate îşi desemnează reprezentanţii, iar aceştia dezvoltă soluţii de compromis asupra modului de administrare a societăţii (i.e. asupra modului de guvernare).

Hai să vedem ce se petrece când ai o coaliţie de 60% la guvernare: ea îşi trece prin Parlament legile netulburată, impunând minorităţii părerea majorităţii.

Dar dacă este vorba de un guvern de compromis, susţinut în absenţa existenţei unei majorităţi? Păi atunci, de fapt, nu mai ai minorităţi din punct de vedere al raportului faţă de putere. Tot atunci, Parlamentul este în mod evident mai puternic decât unealta sa, Guvernul (să nu uităm şi etimologia termenului de Ministru – servitor).

Care variantă o fi mai democratică? Părerea mea e simplă: cea care rezultă din structura voturilor de la ultimele alegeri şi din negocierile duse în Parlament pe această temă.

Un comentariu:

Bogdan spunea...

Am scris postul de mai sus dimineata, pe laptop, fara conexiune la Internet, pe cand stateam la CNCSIS, la coada la depus proiecte :|

Pe cand postam, am trecut si pe TVR Live si am aflat ca motiunea a picat. Sincer, ma asteptam sa treaca, si sa avem guvern interimar (acelasi de acum) pana la alegeri, pe undeva prin vara lui 2008, din cauza incapacitatii de a forma o noua majoritate parlamentara.

Se pare insa ca teama (pragmatica) a parlamentarilor PSD-isti de a-si pierde fotoliul, a fost un paznic bun pentru "bostanaria" PNL.

Jenant insa refuzul lui Basescu, aflat la Bruxelles, de a da o declaratie, mai ales dupa interventiile belicoase, in afara Constitutiei, care continua sa ii jaloneze mandatul :(
(conform Jurnalului TVR de la ora 19, Basescu nu a vrut sa comenteze vestea si si-a urmat programul din vizita pe care o desfasoara. Acum e posibil ca sa nu fi avut timp, iar reporterii TVR sa nu fi reusit sa transmita acest lucru, insa putea sa fi zis macar trei cuvinte pe care sigur le avea pregatite din vreme --- daca nu le avea, vai mama lor de consilieri incapabili, basca seful lor, cel consiliat!)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...