
În
2 days in Paris, o comedie un pic mai sofisticată, bună de văzut sâmbăta după-amiază, cele două personaje principale se deplasează cu taxiul prin Paris vorbind în engleză. Aceasta stârneşte nemulţumirea taximetristului xenofob, a cărui conversaţie cu pasagera vorbitoare de franceză indică imediat drept străini indezirabili germanii, arabii şi … românii. În context se mai aminteşte şi de „românii şi curvele lor”. Replicile nu sunt direcţionate împotriva românilor, însă conţin în substrat un stereotip al imaginii acestora în Franţa contemporană (filmul a fost lansat în 2007).
Comentarii
citisem insa pe blogul unui ortodox roman si medic de profesie - bun crestin prin urmare - ca trebuie ..."sa luptam impotriva curvelor, curvarilor , prea-curvelor, prea-curvarilor si homosexualilor" . cumplit spun eu .
emma.enescu
Probabil că la fel se petrece şi în Franţa.
Din păcate, ăia "răi" sunt mai vizibili şi ei dau imaginea de ansamblu, atunci când sunt intens mediatizaţi. Ia în vremuri de recesiune, şi în vremuri de schimbare (globalizarea rapidă e o schimbare socială majoră) sunt încă şi mai mult mediatizate relele.
Pe de altă parte, imaginea asta de "răi" nu e tocmai una nouă. La urma urmei, România a fost plasată mereu la marginea lumii, într-o zonă necunoscută pentru majoritatea vesticilor, deci potenţial barbară :(((
Apai fostul meu vecin din 95 a iesit cu pusca dupa niste compatrioti de-ai nostri ce-i faceau ordine prin garaj, suprinzandu-i aproape in plina actiune. La cateva zile respectivii au fost arestati la mica distanta, recidivand!
Intrebare intrebatoare: stiti care este statul despre ai carui cetateni se vorbeste cel mai des in media franceza ca-si vand copiii prin parcari sau la coltul strazii?