12 noiembrie 2009

Calendarul vaccinărilor contra gripei porcine

Calendarul vaccinărilor H1N1:
- Începând cu 20 octombrie: personalul din spitale
- Începând cu 2 noiembrie: medicii independenţi
- Din 12 noiembrie: toţi cei din jurul copiilor de până la 6 luni, restul personalului medical
- La sfârşitul lui noiembrie: toţi adulţii sub 65 de ani şi copiii care au afecţiuni de lungă durată (aceştia au risc mai ridicat), femeile însărcinate, copii de până la 25 de luni
- În decembrie: toţi adulţii

Alte fapte: acum două săptămâni au fost 341.000 de consultaţii ale medicilor de familie pentru H1N1. Asta este cu 75.000 mai mult decât în săptămâna anterioară. Doar 21% dintre francezi vor să facă vaccinul, existând o dezbatere despre efectele aditivilor din vaccin. La New York însă sunt 53% cei ce vor să se vaccineze, ceea ce a creat deja o penurie, fiind doar 800.000 de doze distribuite până săptămâna trecută.

Am zis că vorbeam de Franţa? Sau că La Tribune de sâmbătă, sursa informaţiilor de mai sus, include mult mai multe detalii şi dezbateri serioase despre pandemie decât am văzut prin toată presa românească adunată la un loc.

Miercuri, la ştirile din România, se vorbea despre vaccinul unguresc, care costă cam 30 de lei şi se găseşte în farmacii. Evident, la farmaciile din Ungaria.

Între timp, în România, Primul Ministru, Preşedintele şi un secretar de stat de la Sănătate nu par a se pune de acord asupra numărului disponibil de doze, asupra momentului când vor deveni disponibile, asupra nevoii de a te vaccina, asupra deciziei de a cumpăra sau nu doze…

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bogdan, ai dreptate. Din pacate profesionalismul nu e deloc apreciat in mass-media, si cand spun profesionalisti ma refer la cei care sint experti intr-un anumit subiect. Nu vad cum se poate schimba situatia altfel decat printr-o campanie de constientizare a decidentilor din mass-media ca e bine sa apeleze la experti atunci cand discuta despre ...orice (gripa, educatie, alegeri, sondaje etc). Campanie poate sa insemne si discutii cu prieteni si cunoscuti din mass-media care sa inteleaga astfel cu argumente "prietenesti" ca strica TOTUL cu analizele expertilor pe care ii invita actualmente in studio pentru orice subiect.

Bogdan Voicu spunea...

Bine, aici, ca sa fim corecți sunt două lucruri de spus:

1. In România nu avem un sistem informațional (i.e baze de date interconectate) care să permită producerea unor cifre exacte despre evoluția sistemului de sănătate.

2. Nu avem o obişnuinţă a aprofundării cunoaşterii, a "punerii osului la treabă". Asta se transpune în media prin a nu mai alerga după cele trei surse confirmate şi pe care poţi să le faci publice, prin a nu te mai documenta suficient, fiind mai simplu să trânteşti acolo o frază care pare senzaţională...

3. Discuţiile "complicate" sunt greu de digerat pentru majoritatea românilor. E mai simplu să îţi zică unul că el deţine adevărul absolut şi să zică despre ceilalţi că "e proşti".

Iar cum cei din media sunt şi ei parte a societăţii...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...