5 noiembrie 2009

Mutări electorale: gripa, vaccinul şi alegerile

Ce candidat câştigă din gripa porcină? Se vor mai ţine oare alegerile? Asta mă întreb în cele ce urmează…

Contextul e simplu. Europa străbate o perioadă cum nu a mai cunoscut demult, dominată de o epidemie de gripă. În principiu nu sunt afectaţi cei ce au trecut prin anii 40-50 printr-o perioadă în care o tulpină similară de gripă străbătea continentul şi care este probabil să se fi imunizat cu acel prilej. Noua gripă cunoaşte şi forme mortale, iar dozele de vaccin sunt rare, abia intrând în producţie.

România nu a comandat din timp doze la producătorii internaţionali mari, unde era mai scump. A preferat să aştepte producerea unui vaccin autohton, mai ieftin. Sperăm că vaccinul va fi la fel de bun ca cel de la Novartis sau Gsk. Până una alta însă, vaccinul românesc încă nu este gata.

În plus, este probabil ca mai bine de jumătate din populaţie să refuze vaccinarea, aşa cum s-a întâmplat anul trecut şi cu vaccinul contra cancerului de col uterin.

În urma demisiei miniştrilor PSD, Ministerul Sănătăţii a rămas fără de ministru. Preşedintele în funcţiune şi PDL au ales o cale în afara spiritului constituţiei şi tergiversează investirea unui nou guvern.

Secretarul de stat de la Sănătate, un medic (Adrian Streinu Cercel), a lăsat să se înţeleagă că fără vaccinare poate fi vorba de câteva zeci de mii de morţi. A vorbit despre nevoia de a comanda vaccinul în străinătate. Soluţia este oricum naivă: ca să avem vaccinul acum, ar fi fost nevoie să îl comandăm acum 2 ani, aşa cum au făcut polonezii, de exemplu. Pe atunci, Ministerul Sănătăţii era al PNL.

Declaraţia doctorului Streinu Cercel a fost imediat contrazisă de preşedintele în funcţiune, aflat în plină campaniei electorală: nu e nevoie de vaccin, deja avem un milion de doze şi mai facem un milion. Evident, te întrebi de ce, dacă tot avem deja un milion de doze, acestea nu se distribuie?? În plus, un milion+un milion=două milioane., iar România are cam 18 milioane de cetăţeni în interiorul ţării. Eliminându-i pe cei care ar putea fi imuni în urma epidemiei oarecum similare de acum 65 de ani, rămân în jur de 15 milioane pentru care nu există vaccin.

Spusele doctorului-secretar de stat pot fi veridice prin implicaţii: epidemia pare a mai dura 2 ani/. Atunci, chiar şi dacă ar veni mai târziu, nu ar fi oare utile dozele acelea comandate în străinătate. Nu ar putea fi distribuite pe bani celor care vor să le cumpere? Dar dacă vaccinul românesc se dovedeşte ineficient? Sau de fapt nu este şi nu va fi produs?

Preşedintele în funcţie este posibil să fi dorit să calmeze populaţia, de altfel unul din atributele principale ale poziţiei pe care o ocupă în stat. Este de asemenea posibil să fi avut informaţie precisă despre stocurile de vaccin (desigur cu nedumerirea nefolosirii acestora). La fel de bine este posibil să fie depăşit de situaţie, aşa cum depăşiţi par a fi fost Guvernul PNL, Guvernul PDL+PSD, şi Preşedinţia la modul general: epidemia a izbucnit, vaccinările încă nu au început.

În funcţie de gravitatea epidemiei, Traian Băsescu poate pierde masiv (mergând până la eliminarea din primul tur) sau poate câştiga moderat. Dacă nu se vor înregistra victime, sau numărul lor va fi mic, se poate spune că a gestionat bine momentul. Acest lucru îi va aduce ceva voturi, dar nu multe. În schimb, nu va pierde.

Dacă însă apar victime, declaraţiile sale despre cele 2 milioane de doze de vaccin îl pot elimina din competiţia electorală încă din primul tur. Ar fi suficient ca un părinte înnebunit de durere să vină la TV şi să îl acuze de moartea copilului său, pe care să o lege de absenţa vaccinurilor.

Altfel, un alt scenariu malefic, poate însemna perpetuarea lui Traian Băsescu ca preşedinte, prin anularea alegerilor: epidemia devine prea puternică pentru ca acestea să mai poată fi organizate…

Indiferent cum ar fi, sper ca epidemia de gripă să treacă cât mai iute.

4 comentarii:

parvan spunea...

Mai e ceva electoral legat de gripa chiar si fara un nedorit deces.

Vor exista probabil oameni/foruri/companii ... care nu se vor baza doar pe "diagnosticul linistitor" al maretului presedinte si vor lua masuri de preventie.

Eu am vazut azi pe calea victoriei 4 persoane (o familie cu copil si un nene singur) poate expati poate doar oameni care au ales sa se protejeze.

Impactul vizual este mai puternic decat proce stire tv sau panou publicitar.

parvan spunea...

Am lasat o propozitie fara predicat :(
Cele 4 persoane purtau masti faciale.

please .. corecteaz tu (si sunt si niste typo)

Parvan spunea...

Scuze pentru triplu comment (!!:( )

dar in seara asta ma uit la "jucator" si-l vad ragusit ... si ma intreb cata lume il suspecteaza de gripa? s-ar putea sa fie o intrebare importanta in contextul in care intrebarile din postul tau chiar au o doza de popularitate in public.

Bogdan spunea...

Am văzut prima oara oameni cu masca pe figura acum 3-4 luni: niște coreeni veneau dinspre Germania spre România cu avionul.

Săptămâna trecută am văzut și pe Otopeni, la personalul din cafeneaua de jos, dreapta, cum intri în terminalul Plecări internaționale.



Dincolo de astfel de gesturi, normale de altfel, este extrem de interesant să citești presa franceză, să vezi de când a început vaccinarea la ei, cum arată și cât de transparent e calendarul vaccinărilor, cum știu exact câte sute de mii de consultații N1H1 sunt făcute săptămânal de medicii de familie (da, ei chiar folosesc sistem din ăla informatic de care noi ne facem că am implementat), cum discută dacă sau nu să lase libere pe piață dozele, cum se întreabă dacă e bine că o mare companie a cedat dozele sale uni spital, în timp ce alte două le-au folosit pentru proprii angajați...

Apoi, văzând bulibășeala declarațiilor Cercel/Băsescu/Boc (să nu fiu greșit înțeles: cred că era același lucru și la un ipotetic trio Tăriceanu/Geoană/Marko Bela), realizezi care e diferența dintre o societate evoluată, fie ea și decandentă, și mioritica noastră țărișoară.

:((

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...