21 noiembrie 2009

Cultură, şcoală, socializare

Am învăţat de la Claudiu cu ceva timp în urmă că socializarea politică se petrece mai ales în campania electorală.

Aceasta se realizează mai ales atunci când ai dezbateri pe teme electorale. De exemplu, o discuţie aprinsă despre cum se poate reforma sistemul sanitar ajută populația să îşi actualizeze reprezentările despre acesta, să afle cum mai sunt organizate spitalele prin alte părţi ale lumii, care sunt soluţiile alternative de finanţare a îngrijirii medicale, care sunt principiile de justiţie socială din spatele acestora ...

Afli de ce e bine să te aliezi cu Moldova sau cu Uganda, de ce e important pentru modelul european că şomajul în SUA a trecut de 10% (dezbatere prezentă în aproape toată presa internaţională în urmă cu două săptămâni, cu consecinţe importante pentru politicile din UE, adică şi de la noi) şi multe alte chestii...

Despre care noi nu am aflat, fiindcă nu am avut acele confruntări între candidaţii importanţi, centrate pe câte o temă - două, şi unde apar aceste discuţii ce atrag atenşia tuturor.

Dar cum nouă nu prea ne pasă să învăţăm, ama abut de fapt doar 2-3 dezbateri, dezamăgitoare prin ghiveciul de teme discutate.

Cu alte cuvinte, am mai pierdut 3 ani (până la următoarele alegeri parlamentare), ani care se adaugă la decalajul nostru de dezvoltare...

5 comentarii:

parvan spunea...

Doar o tema de reflectie:
s-ar putem ca la alegeile astea sa asistam la ratarea uninominalului.

Ce spui tu aici am tot auzit de la multe persoane in perioada asta. Dupa cum arata sondajele se pare ca "locomotivele singuratice" nu vor avea prea mare succes. Se pare ca ele trebuie sa fie insotite de vagoane. Si nu... nu neaparat de vagoane cu mici si bere ci vagoane cu pozitii fata de teme importante.

Mie mi se intampla sa dau un vot "pt partid" desi nu empatizez cu candidatul. Stiu c-o sa-mi zici ca-s minoritar :)dar totusi .... nu cumva cele mai uninominale dintre alegeri au ramas cele pentru pentru primar? iar cele prezidentiale se duc alert catre vot politic?

Bogdan spunea...

Cu alte cuvinte avem o societate care se apropie de maturitate, deşi muklţi din "intelighenţia" ar dori-o proastă, pentru a fi mai uşor de stăpânit, pentru a-şi satisface prorpiile interese, uneori meschine?

parvan spunea...

Sau poate doar ne amagim :)

Bogdan spunea...

"Speranţa moare ultima" ;)

--------- spunea...

O, dar discutii am avut, si inca cate... insa despre atatea porcarii, incat daca chiar a scapat in media vreuna pe teme serioase, a trecut neobservata. Deci inca o data, cine pregateste in Romania votul? Si pentru cine?

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...