„Potrivit barometrului de opinie publica INSOMAR pe luna octombrie, doar patru partide ar mai intra in Parlament: PD, PSD, PNL si PNG.”
Citatul de mai sus nu reprezintă câtuşi de puţin realitatea, ci doar un subtitlu din Cotidianul. Ca de multe ori în needucata noastră ţară, a face pare a fi echivalent cu a ştii. Iar jurnalistul ce semnează articolul din link, pare a fi văzut de curând Ratatouille şi, pătruns de crezul marelui Gusteau ("Anyone can cook!"), s-a gândit că oricine poate scrie despre orice.
PRM (4,9%) si UDMR (4,8%) sunt catalogate a nu fi în stare să intre în Parlament. Stau şi mă întreb a cui o fi necunoaşterea mai mare: a celui ce semnează articolul (care oricum ar fi trebuit să ştie cum să prezinte o ştire, să facă un double-check şi să vadă că ponderile pentru PRM, respectiv UDMR, nu au nici o şansă să fie semnificativ diferite de 5% - la o probabilitate rezonabilă de garantare a rezultatului) sau a celui de la INSOMAR pe care nu l-a dus capul să prezinte rezultatele altfel decât cu nişte zecimale inutile în coadă. Sau a ălora care le-au fost profesori, traineri sau sfătuitori - celui de la INSOMAR şi celui de la ziar (carele, între altele, face şi mândre afirmaţii de genul „partidul XXX” a crescut cu 1% faţă de nu-ştiu-când”, ignorând marjele de eroare pe care le-a pus cu mânuţa lui la începutul articolului, că, deh, aşa îl obligă legea…)
PS. Culmea, autorul articolului e altul decât cel pe care îl suspectam de lipsă de dexteritate în prezentarea Sondajului cu bucluc de săptămâna trecută. Se vede treaba că au o adevărat şcoală cei de la Cotidianul :(.
PS2. Interesant mi se pare şi unul dintre comentariile stârnite de ediţia online a articolului, semnat "Bruno Ştefan" şi care se plânge de distorsionarea produsă de Cotidianul datelor furnizate de un mare institut, pre numele său BCS...
3 comentarii:
ha ha ha. hai ca n-am citit comentariul. ma duc sa vad ce zice Bruno.
In curand ... o dezmintire din lumea asta o sa sune la modul:
"am vazut ca ati prezentat sondajul nostru cu alte cifre decat ale noastre ... s-ar putea ca cifrle noastre sa fie gresite".
Deocamdata inca mai exista o paranteza dubitativa... (voit sau nu) .
Altfel ... nu pot decat se remarc sondajele pe post de munitie.
PS: cu cifre fara virgule... n-ar mai fi avut aceeasi putere "exploziva". Asa.. probabil ca o sa radicalizeze discursuri romano maghiare iar "poliglotul jucator" va fi automat un moderat.
PS2: Crezi ca o sa vedem titluri de genul lui Gigi ii mai trebuie 2.700 de voturi!! bazat pe un sondaj care da 4.97% votanti la o rata de participare de 50%. :)
Deh, toată lumea vrea să dea cu date explozive, să iasă pe sticlă, să se facă vâlvă, ca apoi piaţa, dominată şi ea de oameni neantrenaţi/slab profesionalizaţi să cumpere serviciile ălor de care a auzit la TV, că "ăia ştiu să dea cu virgulă".
Pe urmă vine câte unul şi strigă tare ... "Hoţii!" ... pardon, strigă "M-aţi minţit pe mine, aţi minţit poporul român (sau, în noul limbaj mirc "a-ţi minţit". Şi cum ăsta e un alt motiv de circ, poporul se bucură, jurnaliştii se bucură, câte unul iese la rampă şi dă din mânuţe ca un clown şef, poporul se uită şi se bucură şi mai tare, alţii plimbă nişte rachiu de la un ministru la altul (că doar trebuie să se bucure şi ei, deh), nevoiţi să satisfacă nevoia de circ, parlamentarii nu mai dezbat legi, ci se dedică circului, aşa că au o viaţă mai relaxată şi, evident, se bucură, Guvernul dă şi el cu ordonanţe, aşa că se bucură, iar dintr-o bucurie în alta ne mirăm când vedem statistici care zic că suntem pe ultimul loc în UE, le contestăm şi iar avem un motiv de bucurie: "i-am făcut noi pi iei", ca să parafrez un celebru gânditor, acum liberal şi primar, deci imun, adică bucuros...
Trimiteți un comentariu