17 februarie 2008

Kosovo?

Kosovo şi-a declarat independenţa. Lucrul este deja un fapt împlinit şi, pentru sârbi, ireversibil.

Probabil că Serbia nu va mai reacţiona războinic, ca în cazul Croaţiei sau Bosniei. Nu cred că mai au resursele de a o face. În plus, este probabil ca în 2-3 ani să se alăture UE, probabil în acelaşi timp cu Croaţia, un premiu ce ar putea să atragă mai ales pe puzderia de cetăţeni sârbi aflaţi în perpetuă migraţie prin UE şi pe familiile lor extinse (adică toată Serbia), contrabalansând durerea de a îşi vedea ţara ciuntită. În fine, a pierde teritorii a devenit deja o obişnuinţă la Belgrad… (Ce e drept, rănile provocate cu aceste prilej, la fel ca în cazul Ungariei, nu vor trece prea curând.)

Kosovo e altceva decât Transnistria, Flandra, Scoţia sau Ţara Bascilor. Albanezii au majoritatea în provincie, şi, mai important, au graniţă comună cu Albania. Graniţa asta comună cu o ţară care vorbeşte o aceeaşi limbă şi este cam la fel de dezvoltată schimbă puţin soarta potenţială a noului "stat", cu o identitate cel mult fragilă, cam ca a Bucovinei la 1918.

Mă întreb prin urmare cât timp va exista un Kosovo independent, separat de Albania?

3 comentarii:

Turambar spunea...

Ma tem ca sarbii nu vor intra in UE o data cu croatzii. EU ii va mai tzine la frigider inca o perioada, laolalta cu the other cvasi-rogues states of that area. Meanwhile, tensiunea o sa creasca la granitza cu Kosovo si in interior, intre minoritatea sarba si majoritatea albaneza.

Ai dreptate: Kosovo este cu un picior si jumatate in Albania. Insa asta va agrava situatia, nu o va limpezi.

Iar cu Kosovo s-a petrecut din punct de vedere demografic cam ce s-a petrecut in sec 18 cu Transilvania: o crestere diferentiata a grupului etnic romanesc in defavoarea celui maghiar, cu consecintzele care s-au simtit pe parcursul sec XIX.

Si, ceea ce tare ma tem ca se va intampla cu diferentzialul etnic dintre romani si tzigani. Doar ca tziganii nu au o pornire institutionala atat de puternica, incat sa vrea autonomie.

Oricum, urmeaza niste ani interesanti din punct de vedere al evolutiilor etnice in Romania :(

oceania spunea...

pai da, unii politicieni sarbi spun ca independenta provinciei Kosovo va declansa un efect al dominoului in Balcani şi ca albanezii din tarile vecine, inclusiv din Macedonia, vor incerca sa se uneasca pentru a forma un mare stat albanez. n-ai vazut la televizor, peste tot in Kososvo se vede steagul albanez iar kosovarii zic ca sunt mandri ca sunt albanezi un kosovari.

Anonim spunea...

Nici eu nu cred ca Serbia va fi foarte curand internalizata in EU.

Si desi nu cred in posibilitatea de autostatalitate a unei populatii de 2 mil, destul de sarace si fara mari atuuri teritoriale ... cred ca adevarata dilema e ... cat timp va dura axa: Pristina - Londra - Washington.

Mi-a placut nuanta : "pentru sarbi, ireversibil". CORECT

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...