15 februarie 2008

Lucruri mărunte

Viaţa de zi cu zi este inventată şi reinventată de tot felul de lucruri mărunte care îi schimbă iremediabil cursul, îi dau frumuseţe sau o sluţesc, îşi pun amprenta pe toate faptele noastre, determină reacţii pavloviene, creează şi distrug obişnuinţe.

De regulă ele nu rămân în istorie. Mai ştie cineva azi dacă existau câini vagabonzi la 1315? Sau dacă se dădea foc frunzelor din curte la 1834? Istoria consemnează în general marile evenimente, nu pe cele mărunte. Acestea din urmă pot fi regăsite, nesistematic, prin pagini de roman, scrisori de epocă, jurnale. Dacă vrei însă să înţelegi cum trăiau oamenii cândva, ai nevoie să pricepi contextul în care se desfăşura viaţa lor.

Pun şi eu pe aici, pe blog, sub eticheta de "lucruri mărunte?", unele chestii care definesc, în opinia mea, viaţa românilor de astăzi. Evident nu îmi propun să fiu sistematic, ci doar să adaug o pietricică la ceea ce ar putea fi memoria socială de răspoimâine...

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte interesant si util.

Dealtfel minimalismul si Scoala Annalelor (http://en.wikipedia.org/wiki/Annales_School)... au noi dimensiuni in era blogurilor si a masivei generari de content :)

Bogdan spunea...

Îţi seama ce fericiţi ar fi fost Thomas şi Znaniecky dacă trăiau azi şi nu acum un secol? Nu mai făceau nici o analiză de scrisori, renunţau rapid la e-mailuri şi SMS-uri, săreau peste instant messages, şi se băgau la săpat prin bloguri :)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...